ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Στην όμορφη περιοχή μας και σε μικρή απόσταστη από την Σπερχειάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε και Ιαματικές Πηγές.

Λουτρά Παλαιοβράχας

Πολύ κοντά στην Μακρακώμη στην κοιλάδα του Σπερχειού λειτουργούν τα λουτρά της Παλαιοβράχας στα οποία διατίθενται εξωτερικές πισίνες με θερμοκρασία νερού 26 ºC. Εκεί μπορείτε να ωφεληθείτε εάν πάσχετε από αυχενικό, αρθριτικά, διαβήτη, ψωρίαση, άσθμα ή ελαφριές δερματοπάθειες.

Οι εγκαταστάσεις είναι ανοικτές από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο κάθε μέρα από τις 08:00 έως τις 20:00.

Λουτρά Πλατυστόμου

Tα λουτρά Πλατυστόμου βρίσκονται σε απόσταση 35 χλμ. από τη Λαμία και 5 χλμ. από την κωμόπολη της Μακρακώμης, στους πρόποδες του βουνού Όρθρυς και σε υψόμετρο 420 μ.

Το νερό αναβλύζει στους 32°C και χαρακτηρίζεται ως θερμό Na- Cl- B – υδροθειούχο, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, κατάλληλο τόσο για ποσιθεραπεία, με την οποία αντιμετωπίζονται παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης καθώς και του πεπτικού συστήματος, αλλά και για υδροθεραπεία για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους αξιοποίησης του ιαματικού νερού στο σώμα είναι η υδροκινησιοθεραπεία, η οποία επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο στην πισίνα.

Έχει ως στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση των μυϊκών και ρευματικών πόνων, τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Ιαματικές Πηγές Υπάτης

Η πηγή της Υπάτης απέχει 11 χλμ απο τον σταθμό Λιανοκλαδίου και 19 χλμ απο την Λαμία. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας της Φθιώτιδας δίπλα στους πρόποδες της Οίτης, σε απόσταση 2,5 χλμ περίπου. Στο μέσο της πεδιάδας ρέει ο Σπερχειός ποταμός. Το έδαφος της περιοχής της Υπάτης στερείται ύγρασίας κατα τους θερινούς μήνες και λόγω αυτού καθώς και της μικρής υψομετρικής της θέσεως, το κλίμα που επικρατεί είναι ήπιο και ξηρό. Η πηγή της Υπάτης αναβλύζει το μέσον της περιοχής εντός του πάρκου απο φυσικό ρήγμα , το οποίο παρουσιάζει την όψη φρέατος ή κρατήρα ηφαιστείου βάθους 16 μέτρων.

Το Υδροθεραπευτήριο της Υπάτης είναι απο τα τελειότερα και πλέον συγχρονισμένα υδροθεραπευτήρια. Περιλαμβάνει λουτήρες πολυτελείας με συνεχή δωμάτια για ξεκουραση των λουόμενων, λουτήρας πρώτης κατηγορίας, λουτήρας δεύτερης κατηγορίας, λουτήρας ειδικών θεραπειών και λουτήρες για πάσχοντες απο βαριές δερματικές παθήσεις. Τα διαμερίσματα των θαλάμων των λουτήρων πλαισιώνονται απο πολλές αίθουσες αναμονής και αναπαύσεως των λουόμενων. Επιίσης έχει μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού των θαλάμων προς απομάκρυνση των αερίων και εγκαταστάσεις καθαρισμού των λουτήρων με εκτοξευόμενο κονό νερό θερμοκρασίας 80 βαθμών κελσίου. Συνολικά οι λουτήρες του υδροθεραπευτηρίου είναι 59.

Η πηγή της Υπάτης παρουσιάζει ιδιότυπη φυσικοχημική σύσταση και αήκει σε μια σπάνια κατηγορία υδροθειο-χλωριονατριούχν και των αλκαλικών γαιών οξυπηγών. Καμία απο τις σημερινές πηγές μοιάζει με αυτή της πηγής της Υπάτης. Κυρίως η πηγή αυτή αντιπροσωπεύει 2 κατηγορίες πηγών των οξυανθρακούχν και των θειούψν κι ως εκ τούτου ανταποκρίνεται στους 2 τύπους λουτρών των οξυανθρανθρακούχων ή λουτρών διοξειδίου του άνθρακα και των υδροθειούχων.

Οι κυριότερες απο τις οξυανθρακούχες πηγές οι οποιες προσομοιάζουν εν μέρει στην πηγή της Υπάτης και έχουν οργανωθεί απο τα ειδικά κέντρα λουτροθεραπείας των πασχόντων απο τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος είναι οι πηγές Royat στην Γαλλία και οι πηγές του Naubeim στην Γερμανία, αλλά και απο αυτά διαφέρει η πηγή της Υπάτης, διότι περιέχζει και ποσότητα υδροθείο, το οποίο δεν έχουν οι άλλες πηγές.